Στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών (Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την ΕΔΥΤΕ διοργανώνουν εργαστήριο με τίτλο "Εφαρμογές Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο Τομέα" και σας καλεούν να συμμετέχετε.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15.09.22, στο “Χώρο εκπαιδεύσεων”, στον ημιώροφο του Περιπτέρου 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ, από τις 16:00 μέχρι τις 17:00.

Εργαστήριο:

Στο πλαίσιο της ευρύτερης διερεύνησης για την αξιοποίηση τεχνικών ΜΜ και ΤΝ στο δημόσιο τομέα η ΕΔΥΤΕ προετοιμάζει την επόμενη γενιά των ψηφιακών υπηρεσιών που αναπτύσσει για τους πολίτες και το δημόσιο. Έχοντας ένα κύκλο συνεργασιών που περιλαμβάνει τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ΜΜ και ΤΝ εξετάζει τεχνικές και λύσεις αιχμής σε επιμέρους εργασίες και διερευνά την αξιοποίησή τους στο μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της εμπειρίας του πολίτη στις συναλλαγές του με το δημόσιο. Υπό το πρίσμα αυτό αναπτύσσει και εφαρμόζει πιλοτικά τεχνικές επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) και προ-εκπαιδευμένα γλωσσικά μοντέλα (π.χ. transformers) σε εργασίες που σχετίζονται με τα συστήματα που αναπτύσσει όπως: αυτόματη μετάφραση, ομοιότητα κειμένων, μετατροπή ήχου σε κείμενο και αντίστροφα κλπ. Σε αυτά αξιοποιεί τη γνώση που ήδη έχει κωδικοποιήσει το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών για τις διαδικασίες, τα λεξικά και μητρώα που έχουν αναπτυχθεί και το γράφο γνώσης που σταδιακά διαμορφώνεται γύρω από τις διαδικασίες.

Ταυτόχρονα εξετάζει την αξιοποίηση της ΤΝ και του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) μέσα από το παράδειγμα των Digital Twins και αναπτύσσει σενάρια αξιοποίησής τους με πρακτική εφαρμογή στη δημόσια διοίκηση. Τα σενάρια καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων από τις έξυπνες πόλεις και τις εφαρμογές για τους πολίτες μέχρι την πρόβλεψη και  διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Συμμετέχουν οι: 

  • Παναγόπουλος Αθανάσιος Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής, Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ. 
  • Βαλιάκος Αθανάσιος  Προϊστάμενος Τμήματος Ψηφιακής Στρατηγικής, Διεύθυνση Ψηφιακής Στρατηγικής, Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ.
  • Βαρλάμης Ηρακλής | Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΔΥΤΕ
  • Βασιλείου ΧαράλαμποςΣτέλεχος Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συντονισμού, Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΔΥΤΕ

Συντονιστές: Καπετανάκης Σπυρίδων, Παναγόπουλος Αθανάσιος

Starts
Ends
Europe/Athens
Περίπτερο 12, ημιώροφος
Χώρος Εκπαιδεύσεων
86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) Ζωντανή μετάδοση: https://diavlos.grnet.gr/room/611?eventid=12704
Registration
Registration for this event is currently open.