ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ARIS

Europe/Athens
Αμφιθέατρο ΙΙΙ (KΕ.Δ.Ε.Α. Α.Π.Θ.)

Αμφιθέατρο ΙΙΙ

KΕ.Δ.Ε.Α. Α.Π.Θ.

3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη 546 36 Θεσσαλονίκη www.kedea.rc.auth.gr
Description

Εισαγωγή

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) διοργανώνει στις 28-29 Σεπτεμβρίου το δεύτερο κατά σειρά εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές Αποδοτικής Χρήσης του Εθνικού υπερ-υπολογιστικού συστήματος ARIS». Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε υπάρχοντες και δυνητικούς χρήστες υπερυπολογιστικών συστημάτων στην Ελλάδα. Ερευνητές και φοιτητές από Ελληνικά ιδρύματα θα εκπαιδευτούν στη χρήση της νέας υπερυπολογιστικής υποδομής της ΕΔΕΤ – ARIS.

Το σύστημα ARIS, βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ, ενσωματώνει την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel® Xeon® E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge, και προσφέρει υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Επιπλέον, προσφέρει αποθηκευτικό χώρο υψηλών επιδόσεων, μεγέθους περίπου 1 Petabyte (τετράκις εκατομμύρια bytes), βασισμένο στο IBM General Parallel File System (GPFS). Το σύστημα διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών.

Θεματικές Ενότητες

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα παρουσιασθούν οι υπερυπολογιστικές υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΔΕΤ, καθώς και θέματα που αφορούν την αποδοτική χρήση της υπερυπολογιστικής υποδομής – ARIS.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκπαίδευση συνολικής διάρκειας 2 ημερών, με παρουσιάσεις και πρακτική άσκηση στο σύστημα ARIS. Τα θέματα που θα καλυφθούν είναι:

  • Αρχιτεκτονική και τεχνολογία του υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS
  • Πολιτική Πρόσβασης στο εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα ARIS
  • Περιγραφή Ευρωπαϊκής υπερυπολογιστικής υποδομής PRACE. Βέλτιστες πρακτικές για πρόσβαση στα ευρωπαϊκά συστήματα.
  • Χρήση της υποδομής ARIS
  • Προγραμματιστικά μοντέλα και τεχνικές βελτιστοποίησης κώδικα
  • Προγραμματισμός σε MPI/OpenMP
  • Profiling και benchmarking

Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν στους ερευνητές και τους φοιτητές των ελληνικών ιδρυμάτων. Τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής καλύπτονται αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες.

Επίσημη γλώσσα των εκδηλώσεων είναι τα Ελληνικά.

Το σεμινάριο είναι μέρος της στρατηγικής της ΕΔΕΤ για την προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα των υπερυπολογιστικών υποδομών και των επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας, στην Ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ειδικές πληροφορίες

Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν το δικό τους φορητό υπολογιστή (που να υποστηρίζει ssh), και θα δουλεύουν σε ομάδες των δύο ατόμων.

Χώρος Εκδήλωσης

KΕ.Δ.Ε.Α. Α.Π.Θ.

Αμφιθέατρο III

3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη

546 36 Θεσσαλονίκη

www.kedea.rc.auth.gr

 

Εκπαιδευτές

Γιάννης Λιαμπότης (ΕΔΕΤ): Ο Γιάννης Λιαμπότης είναι διαχειριστής έργων υποδομών στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας από το 2007. Κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του στην ΕΔΕΤ έχει εργαστεί για σειρά έργων, χρηματοδοτούμενων από το 6ο και 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών HPC, Grid και Cloud. Έχει διατελέσει τεχνικός συντονιστής των έργων SEE-GRID-2, SEE- GRID-SCI and HP-SEE με τα οποία αναπτύχθηκαν υποδομές και υπηρεσίες Grid και HPC στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Κοινοπραξίας PRACE και είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων ευρωπαϊκών έργων PRACE. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1998 και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο UMIST, Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου αποφοίτησε το 2000.

Πασχάλης Κορόσογλου (ΑΠΘ):  Ο Πασχάλης Κορόσογλου είναι ο υπεύθυνος του Γραφείου Επιστημονικών Υπολογιστικών Υπηρεσιών του ΚΗΔ, ΑΠΘ. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Υπολογιστική επιστήμη και έχει συμμετάσχει σε μεγάλα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, κυρίως στον τομέα της παροχής (υπολογιστικών/ψηφιακών) υπηρεσιών και της υποστήριξης εφαρμογών. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε επιστημονικές εφαρμογές όσον αφορά θέματα φορητότητας, profiling, οptimisation και enchmarking.  Επιπλέον έχει  εμπειρία σε  τεχνικές βελτιστοποίησης κώδικα που σχετίζονται με MPI / OpenMP  και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα παράλληλου I/O. Σήμερα, ηγείται των δραστηριοτήτων της Επιστημονικής Υπηρεσίας Πληροφορικής στους τομείς των υποδομών Πλέγματος (Grid), δεδομένων (Big Data) και υποδομών υψηλών επιδόσεων (HPC). Έχει συμμετάσχει σε εθνικές και διεθνείς ομάδες εργασίας, όπως CSIRT, EUGridPMA, SAM και συνέβαλε στη συγγραφή στρατηγικών κειμένων που δημοσιεύονται από την Ομάδα χάραξης Πολιτικής για τις ηλεκτρονικές υποδομές (e-IRG).

Δρ. Δημήτρης Ντελλής (ΕΔΕΤ): Ο Δημήτρης Ντελλής είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου στη Χημεία (1990) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Υπολογιστική Χημεία (1995) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη υπερυπολογιστικών υποδομών (HPC) και υποδομών υπολογιστικού πλέγματος (Grid). Έχει κάνει χρήση συστημάτων HPC για ερευνητικά έργα στην υπολογιστική χημεία σε υποδομές όπως του FZ-Juelich (J90, T3E, Regata, 2003-2005). Έλαβε υποτροφία από το HPC-Europa για BSC (2009). Στα ευρωπαϊκά έργα EGEE / EGI ενήργησε ως υποστηρικτής των εφαρμογών και διαχειριστής λογισμικού εικονικών οργανισμών, ως διαχειριστής grid sites (HG-02, GR-06), και συνεισέφερε στην εθνική πρωτοβουλία NGI_GRNET από το 2008 έως το 2014. Στα έργα PRACE 1IP / 2ΙΡ / 3IP είχε εμπλακεί σε εργασίες αξιολόγησης, είτε ως μέλος ομάδας ή ως BCO (2010-2014). Σήμερα εργάζεται στην ΕΔΕΤ στη θέση του μηχανικού Υποστήριξης εφαρμογών HPC, και είναι υπεύθυνος για user consultations, porting, optimization και την υλοποίηση εφαρμογών HPC με εθνικούς και διεθνείς πόρους.

Νικολουτσάκος Νικόλαος (ΕΔΕΤ): Ο Νικολουτσάκος Νικόλαος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (2014) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών του ΤμΗΥΠ. Επιστημονικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις στο τομέα της παράλληλης επεξεργασίας, προγραμματιστικά μοντέλα MPI, OpenMP, CUDA, OpenCL, Intel LEO. Εργάζεται στην ΕΔΕΤ Α.Ε. στην ομάδα υποστήριξης χρηστών και εφαρμογών του εθνικού υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS. (2015)

Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου (ΑΠΘ): Η Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου είναι τεχνικός υποστήριξης επιστημονικών εφαρμογών στο γραφείο Επιστημονικών Υπολογιστικών Υπηρεσιών του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ με κύρια ενασχόληση τον σχεδιασμό workflows για την εκτέλεση επιστημονικών εργασιών, porting, profiling, benchmarking και optimization εφαρμογών σε υπολογιστικές υποδομές. Εργάζεται στην ομάδα υποστήριξης χρηστών για την υποδομή του ευρωπαϊκού υπολογιστικού πλέγματος (Grid) και την υπολογιστική συστοιχία του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά PRACE projects για την εφαρμογή τεχνικών βελτιστοποίησης και παραλληλοποίησης (MPI, OpenMP) επιστημονικού κώδικα σε PRACE Tier-0 υποδομές, μεταξύ των οποίων οι Juqueen (Blue Gene/Q), Curie (Bullx) και MareNostrum (IBM) supercomputes. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

  • Monday, 28 September
    • 09:30 10:00
      Προσέλευση και εγγραφές 30m
    • 10:00 10:30
      Εισαγωγή
      Convener: Mr Ioannis Liabotis (GRNET S.A.)
      • 10:00
        Πολιτική Πρόσβασης 30m
        Πολιτική Πρόσβασης στο εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα της ΕΔΕΤ – ARIS, διαδικασίες και βέλτιστες πρακτικές για πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά υπερυπολογιστικά συστήματα.
        Speaker: Mr Ioannis Liabotis (GRNET S.A.)
        Slides
    • 10:30 12:30
      Τεχνική παρουσίαση του συστήματος ARIS
      Convener: Dr Dimitris Dellis (GRNET)
      • 10:30
        Αρχιτεκτονική και Τεχνικά Χαρακτηριστικά. 30m
        - Λεπτομέρειες αρχιτεκτονικής συστήματος, αποθηκευτικά συστήματα, δίκτυο πρόσβασης και εφαρμογών και οι επιπτώσεις τους στην χρήση του συστήματος - Λογισμικό συστήματος, - Τεχνικές λεπτομέρειες για την σύνδεση στο σύστημα, μεταφορά αρχείων
        Speaker: Dr Dimitris Dellis (GRNET)
        more information
        Slides
      • 11:00
        Γενική Χρήση 30m
        - Modules environment, Batch System (job submission and control, monitoring, accounting) - Διαθέσιμα πακέτα εφαρμογών, βιβλιοθήκες, compilers, debuggers, profilers, tools.
        Speaker: Dr Dimitris Dellis (GRNET)
        Slides
      • 11:30
        Πρακτική εξάσκηση 1h
        Speaker: Dr Dimitris Dellis (GRNET)
    • 12:30 13:30
      Ελαφρύ γεύμα 1h
    • 13:30 14:00
      Τεχνικές μεταγλώττισης & αποσφαλμάτωσης εφαρμογών
      Convener: Mr Nikos Nikoloutsakos (GRNET)
    • 14:00 17:30
      Προγραμματισμός

      Προγραμματισμό με τις τεχνολογίες MPI , OpenMP

      Conveners: Alexandra Charalampidou (Aristotle University of Thessaloniki) , Mr Paschalis Korosoglou (Aristotle University of Thessaloniki)
      slides
      • 14:00
        Προγραμματισμός OpenMP 1h 30m
      • 15:30
        Πρακτική εξάσκηση - OpenMP 2h
  • Tuesday, 29 September
    • 09:30 12:30
      Προγραμματισμός
      Conveners: Alexandra Charalampidou, Mr Paschalis Korosoglou (Aristotle University of Thessaloniki)
      slides
      • 09:30
        Προγραμματισμός MPI 1h 30m
      • 11:00
        Πρακτική εξάσκηση - MPI 1h 30m
    • 12:30 13:30
      Διάλειμμα για φαγητό 1h
    • 13:30 17:30
      Χρονοεπίδοση και αξιολόγηση απόδοσης εφαρμογών
      Conveners: Dr Dimitris Dellis (GRNET) , Mr Nikos Nikoloutsakos (GRNET)
      • 13:30
        Χρονοεπίδοση 40m
        - Χρήση των εργαλείων gprof, Scalasca και VTune
        Speaker: Mr Nikos Nikoloutsakos (GRNET)
        Slides
      • 14:10
        Συμπεριφορά απόδοσης εφαρμογών 40m
        - Εξέταση αποδοτικότητας εφαρμογών - MPI profiling με mpiP
        Speaker: Dr Dimitris Dellis (GRNET)
        Slides
      • 14:50
        Πρακτική εξάσκηση 1h 40m
        Speakers: Dr Dimitris Dellis (GRNET) , Mr Nikos Nikoloutsakos (GRNET)
        document