ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ARIS

Europe/Athens
"Συμπληρωματική Αίθουσα" (πλησίον Αμφιθεάτρου) (Ε.Κ.ΕΦ.Ε ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ)

"Συμπληρωματική Αίθουσα" (πλησίον Αμφιθεάτρου)

Ε.Κ.ΕΦ.Ε ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Αγ. Παρασκευή, Αθήνα
Description

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), σε συνεργασία με τo Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", διοργανώνει την εκπαιδευτική ημερίδα

«Παρουσίαση & Τεχνικές Αποδοτικής Χρήσης
του Εθνικού υπερ-υπολογιστικού συστήματος ARIS».

Πέμπτη, 7 Απριλίου

"Συμπληρωματική Αίθουσα” (πλησίον Αμφιθεάτρου)

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Η ημερίδα απευθύνεται σε υφιστάμενους και δυνητικούς χρήστες του συστήματος ARIS, από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Για την συμμετοχή πρέπει να εγγραφείτε χρησιμοποιώντας την φόρμα εγγραφής.

Θεματικές Ενότητες

Τα θέματα που θα καλυφθούν κατά την ημερίδα είναι τα εξής:

 • Αρχιτεκτονική και τεχνολογία του υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS
 • Πολιτική και διαδικασίες πρόσβασης στο σύστημα. Προσκλήσεις έργων και αξιολόγηση
 • Παραδείγματα χρήσης του συστήματος, συνηθισμένα προβλήματα και καλές πρακτικές. Η ευρωπαϊκή υποδομή PRACE και η δυνατότητα χρήσης της.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συζητήσουν με την ομάδα υποστήριξης της ΕΔΕΤ για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει έως τώρα με τη χρήση του συστήματος ενώ θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές και προτεινόμενες λύσεις για την καλύτερη εκμετάλλευση του.

Περιγραφή του συστήματος

Το σύστημα ARIS (Advanced Research Information System), βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ, ενσωματώνει την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel® Xeon® E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge, και προσφέρει υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Επιπλέον, προσφέρει αποθηκευτικό χώρο υψηλών επιδόσεων, μεγέθους περίπου 1 Petabyte (τετράκις εκατομμύρια bytes), βασισμένο στο IBM General Parallel File System (GPFS). Το σύστημα διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών. (http://hpc.grnet.gr)

Εκπαιδευτές

Γιάννης Λιαμπότης (ΕΔΕΤ): Ο Γιάννης Λιαμπότης είναι διαχειριστής έργων υποδομών στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας από το 2007. Κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του στην ΕΔΕΤ έχει εργαστεί για σειρά έργων, χρηματοδοτούμενων από το 6ο και 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών HPC, Grid και Cloud. Έχει διατελέσει τεχνικός συντονιστής των έργων SEE-GRID-2, SEE- GRID-SCI and HP-SEE με τα οποία αναπτύχθηκαν υποδομές και υπηρεσίες Grid και HPC στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Κοινοπραξίας PRACE και είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων ευρωπαϊκών έργων PRACE. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1998 και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο UMIST, Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου αποφοίτησε το 2000.

Δρ. Δημήτρης Ντελλής (ΕΔΕΤ): Ο Δημήτρης Ντελλής είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου στη Χημεία (1990) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Υπολογιστική Χημεία (1995) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη υπερυπολογιστικών υποδομών (HPC) και υποδομών υπολογιστικού πλέγματος (Grid). Έχει κάνει χρήση συστημάτων HPC για ερευνητικά έργα στην υπολογιστική χημεία σε υποδομές όπως του FZ-Juelich (J90, T3E, Regata, 2003-2005). Έλαβε υποτροφία από το HPC-Europa για BSC (2009). Στα ευρωπαϊκά έργα EGEE / EGI ενήργησε ως υποστηρικτής των εφαρμογών και διαχειριστής λογισμικού εικονικών οργανισμών, ως διαχειριστής grid sites (HG-02, GR-06), και συνεισέφερε στην εθνική πρωτοβουλία NGI_GRNET από το 2008 έως το 2014. Στα έργα PRACE 1IP / 2ΙΡ / 3IP είχε εμπλακεί σε εργασίες αξιολόγησης, είτε ως μέλος ομάδας ή ως BCO (2010-2014). Σήμερα εργάζεται στην ΕΔΕΤ στη θέση του μηχανικού Υποστήριξης εφαρμογών HPC, και είναι υπεύθυνος για user consultations, porting, optimization και την υλοποίηση εφαρμογών HPC με εθνικούς και διεθνείς πόρους.

Ευάγγελος Φλώρος (ΕΔΕΤ): O κ. Ευάγγελος Φλώρος κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία στον τομέα των κατανεμημένων και παράλληλων πληροφοριακών συστημάτων έχοντας συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Από το 2008 εργάζεται στην ΕΔΕΤ Α.Ε. ως διαχειριστής έργων ανάπτυξης ερευνητικών υποδομών. Στην ΕΔΕΤ μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνος για το έργο PRACE-GR, το οποίο εγκατέστησε και λειτουργεί την εθνική υπερυπολογιστική υποδομή ARIS (Advanced Research Information System) και επιπλέων συντονίζει εθνικά έργα ανάπτυξης Πράσινων Κέντρων Δεδομένων (Green Data Centers). Μετά την ολοκλήρωση του έργου PRACE-GR έχει αναλάβει την ευθύνη συντονισμού της ομάδας λειτουργίας και διαχείρισης της υποδομής ARIS.

Κυριάκος Γκίνης (ΕΔΕΤ): Ο Κυριάκος Γκίνης κατέχει δίπλωμα από τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2003). Από το 2004 έως το 2014 εργάστηκε ως διαχειριστής στα HellasGrid sites HG-01, HG-06 και HG-08, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών έργων EGEE Ι/ΙΙ/ΙΙΙ και EGI. Από το 2014 εργάζεται στην ΕΔΕΤ ως διαχειριστής του υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS, και είναι υπεύθυνος κυρίως για θέματα υλικού, λειτουργικού συστήματος και συστήματος αρχείων. Παράλληλα συνεχίζει να υποστηρίζει τα ΗellasGrid sites ΗG-06 και HG-08 καθώς και άλλες υπηρεσίες της ΕΔΕΤ, όπως την υπηρεσία μόνιμων και μοναδικών αναγνωριστικών PID.

Νικολουτσάκος Νικόλαος (ΕΔΕΤ): Ο Νικολουτσάκος Νικόλαος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (2014) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών του ΤμΗΥΠ. Επιστημονικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις στο τομέα της παράλληλης επεξεργασίας, προγραμματιστικά μοντέλα MPI, OpenMP, CUDA, OpenCL, Intel LEO. Εργάζεται στην ΕΔΕΤ Α.Ε. στην ομάδα υποστήριξης χρηστών και εφαρμογών του εθνικού υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS.

  • 09:30 09:40
   Εισαγωγή 10m
   Έναρξη-Χαιρετισμοί Δρ. Γιώργος Φανουράκης Υπεύθυνος Εκπαίδευσης ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
  • 09:40 10:15
   Παρουσίαση υπερυπολογιστικής υποδομής ARIS και Πολιτική Πρόσβασης
   • Αρχιτεκτονική και τεχνολογία του υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS

   • Πολιτική Πρόσβασης στο εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα

   Conveners: Mr Evangelos Floros (GRNET) , Mr Ioannis Liabotis (GRNET S.A.)
  • 10:15 11:00
   Παραδείγματα χρήσης του συστήματος

   Παραδείγματα χρήσης του συστήματος, συνηθισμένα προβλήματα και καλές πρακτικές.

   Conveners: Dr Dimitris Dellis (GRNET) , Mr Kyriakos Gkinis (GRNET) , Mr Nikos Nikoloutsakos (GRNET)
   more information
   slides
  • 11:00 11:15
   Διάλειμμα 15m
  • 11:15 14:00
   Πρακτικές ασκήσεις, Εκτέλεση εφαρμογών χρηστών

   Πρακτικά παραδείγματα, (Bring your own code)

   Πρακτική χρήση του συστήματος – Συνεργασία με την ομάδα Υποστήριξης Χρηστών,

   Conveners: Dr Dimitris Dellis (GRNET) , Mr Kyriakos Gkinis (GRNET) , Mr Nikos Nikoloutsakos (GRNET)