Εκπαιδευτικό σεμινάριο «To ANSYS στο εθνικό υπερ-υπολογιστικό σύστημα ARIS »

Europe/Athens
Αίθουσα Τηλεκπαίδευσης (Κτήριο βιβλιοθήκης)

Αίθουσα Τηλεκπαίδευσης

Κτήριο βιβλιοθήκης

Αίθουσα Τηλεκπαίδευσης - κτηρίο βιβλιοθήκης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα
Description

Εκπαιδευτικό σεμινάριο
«To ANSYS στο εθνικό υπερ-υπολογιστικό σύστημα ARIS »

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.),  σε συνεργασία με την εταιρία ‘SimTec Λογισμικό και Υπηρεσίες’ διοργανώνει την 1η Ιουνίου 2016 εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «To ANSYS στο εθνικό υπερ-υπολογιστικό σύστημα ARIS ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τηλεκπαίδευσης του κτηρίου βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  στην Αθήνα. 

Tο σεμινάριο απευθύνεται στους επιτυχόντες της πρόσκλησης για έργα προετοιμασίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Δοκιμών Εμπορικού Λογισμικού» με την SimTec (http://www.simtec.gr) Λογισμικό και Υπηρεσίες AE, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη χρήση του λογισμικού ANSYS σε περιβάλλον υπερ υπολογιστή. 

Η SimTec πιστοποιημένος αντιπρόσωπος της ANSYS στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέρει ειδική δοκιμαστική άδεια χρήσης του λογισμικού της ANSYS διάρκειας 60 ημερών, από 1/6 έως 30/7/2016 στους επιτυχόντες της διαδικασίας πρόσβασης για έργα προετοιμασίας που ολοκληρώθηκε στις 17 Μάϊου 2016. 

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε θέματα υπολογιστικών υποδομών και υπηρεσιών, τις δράσεις της εταιρίας  SimTec και τη λειτουργία του λογισμικού ANSYS σε περιβάλλον υπερ-υπολογιστών. Στην συνέχεια θα υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα για τους επιτυχόντες της πρόσκλησης για έργα προετοιμασίας στο σύστημα  ARIS και θα γίνει επίδειξη του τρόπου εκτέλεσης προσομοιώσεων στο σύστημα ARIS. 

Το σεμινάριο είναι μέρος της στρατηγικής της ΕΔΕΤ για την προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα των υπερυπολογιστικών υποδομών και των επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας, στην Ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ειδικές πληροφορίες


Για την πρακτική άσκηση/πρόσβαση στο σύστημα οι επιτυχόντες  στην πρόσκληση ερευνητές  θα πρέπει να φέρουν το δικό τους φορητό υπολογιστή (που να υποστηρίζει ssh).

Για την αποδοτική παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν γνώσεις χρήσης του λειτουργικού συστήματος Linux, ενώ χρήσιμες θα είναι βασικές γνώσεις σε αρχές προγραμματισμού και μεθόδους παράλληλης επεξεργασίας.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Για διευκόλυνση της διοργάνωσης, όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν, θα πρέπει να εγγραφούν το συντομότερο (λόγω περιορισμών χώρου κ.λπ. ενδέχεται να τεθεί άνω όριο στον αριθμό των εγγραφών) χρησιμοποιώντας τη φόρμα στον σύνδεσμο http://goo.gl/forms/neKaw1Udw2tXFv3W2 
 
 

Περιγραφή του συστήματος

Το σύστημα ARIS (Advanced Research Information System) είναι ένα υπολογιστικο σύστημα υψηλών επιδόσεων το οποίο διατίθεται στην Ελληνική Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοιντότητας, για την πραγματοποίηση έρευνας υψηλού επιπέδου. Βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ, βασίζεται στους επεξεργαστές Intel® Xeon® E5 v2 (Ivy Bridge). Το σύστημα και προσφέρει μέγιστη πραγματική υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά 8.520 πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο μεγάλου εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης, InfiniΒand. Το σύστημα ολοκληρώνεται, από ένα αποθηκευτικό σύστημα υψηλών επιδόσεων, μεγέθους περίπου 1 PΒ (τετράκις εκατομμύρια bytes), βασισμένο στο IBM General Parallel File System (GPFS). Το σύστημα διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών. (http://hpc.grnet.gr)

Χώρος Εκδήλωσης


Αίθουσα Τηλεκπαίδευσης του κτηρίου βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  στην Αθήνα. https://goo.gl/92894i
 

Εκπαιδευτές


Γιάννης Λιαμπότης (ΕΔΕΤ): Ο Γιάννης Λιαμπότης είναι διαχειριστής έργων υποδομών στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας από το 2007. Κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του στην ΕΔΕΤ έχει εργαστεί για σειρά έργων, χρηματοδοτούμενων από το 6ο και 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών HPC, Grid και Cloud. Έχει διατελέσει τεχνικός συντονιστής των έργων SEE-GRID-2, SEE- GRID-SCI and HP-SEE με τα οποία αναπτύχθηκαν υποδομές και υπηρεσίες Grid και HPC στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Κοινοπραξίας PRACE και είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων ευρωπαϊκών έργων PRACE. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1998 και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο UMIST, Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου αποφοίτησε το 2000.

Δρ. Δημήτρης Ντελλής (ΕΔΕΤ): Ο Δημήτρης Ντελλής είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου στη Χημεία (1990) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Υπολογιστική Χημεία (1995) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη υπερυπολογιστικών υποδομών (HPC) και υποδομών υπολογιστικού πλέγματος (Grid). Έχει κάνει χρήση συστημάτων HPC για ερευνητικά έργα στην υπολογιστική χημεία σε υποδομές όπως του FZ-Juelich (J90, T3E, Regata, 2003-2005). Έλαβε υποτροφία από το HPC-Europa για BSC (2009). Στα ευρωπαϊκά έργα EGEE / EGI ενήργησε ως υποστηρικτής των εφαρμογών και διαχειριστής λογισμικού εικονικών οργανισμών, ως διαχειριστής grid sites (HG-02, GR-06), και συνεισέφερε στην εθνική πρωτοβουλία NGI_GRNET από το 2008 έως το 2014. Στα έργα PRACE 1IP / 2ΙΡ / 3IP είχε εμπλακεί σε εργασίες αξιολόγησης, είτε ως μέλος ομάδας ή ως BCO (2010-2014). Σήμερα εργάζεται στην ΕΔΕΤ στη θέση του μηχανικού Υποστήριξης εφαρμογών HPC, και είναι υπεύθυνος για user consultations, porting, optimization και την υλοποίηση εφαρμογών HPC με εθνικούς και διεθνείς πόρους.

Ευάγγελος Φλώρος (ΕΔΕΤ): O κ. Ευάγγελος Φλώρος κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία στον τομέα των κατανεμημένων και παράλληλων πληροφοριακών συστημάτων έχοντας συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Από το 2008 εργάζεται στην ΕΔΕΤ Α.Ε. ως διαχειριστής έργων ανάπτυξης ερευνητικών υποδομών. Στην ΕΔΕΤ μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνος για το έργο PRACE-GR, το οποίο εγκατέστησε και λειτουργεί την εθνική υπερυπολογιστική υποδομή ARIS (Advanced Research Information System) και επιπλέων συντονίζει εθνικά έργα ανάπτυξης Πράσινων Κέντρων Δεδομένων (Green Data Centers). Μετά την ολοκλήρωση του έργου PRACE-GR έχει αναλάβει την ευθύνη συντονισμού της ομάδας λειτουργίας και διαχείρισης της υποδομής ARIS.

Βασίλης Γεράκης (SimTec): O Βασίλης Γεράκης είναι υπεύθυνος Μάρκετινγκ στην εταιρία SimTec. Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών (2008) και μεταπτυχιακού τίτλου "Πληροφορική και Διοίκηση" (2010) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τομέα Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ. Τα ερευνητικά πεδία ενδιαφέροντός του περιλαμβάνουν μελέτη τρισδιάστατων ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (3D-Integrated Circuits) και μελέτη θορύβου υποστρώματος σε πολύ υψηλές συχνότητες (Substrate Noise Coupling in High Frequencies). 

Δημήτρης Δεληκωστίδης (SimTec): O Δημήτρης Δεληκωστίδης είναι μηχανικός τεχνικής υποστήριξης στην εταιρία SimTec. Είναι κάτοχος Διπλώματος Μηχανολόγου Μηχανικού (2014) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά πεδία ενδιαφέροντός του περιλαμβάνουν τη μοντελοποίηση συστημάτων και την εκτίμηση παραμέτρων τους, τη δυναμική στερεών σωμάτων, τη δυναμική κατασκευών και τον αυτόματο έλεγχο τους, τη μοντελοποίηση και ανάλυση προβλημάτων με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, αναλύσεις ευαισθησίας και βελτιστοποίησης, την κατασκευαστική σύνθεση και την ανάλυση και σύνθεση μηχανισμών.

  • 10:00 10:30
   Εγγραφές 30m
   Έναρξη-Χαιρετισμοί
  • 10:30 10:45
   Παρουσίαση Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας
   Convener: Mr Ioannis Liabotis (GRNET S.A.)
  • 10:45 11:00
   Παρουσίαση SimTec Software and Services
   Convener: Mr Δημήτρης Δεληκωστίδης (SimTec)
  • 11:00 11:20
   Το υπερυπολογιστικό σύστημα ARIS
   Convener: Mr Evangelos Floros (GRNET)
  • 11:20 11:40
   ANSYS High Performance Computing
   Convener: Mr Δημήτρης Δεληκωστίδης (SimTec)
  • 11:40 12:10
   Παρουσίαση σύνδεσης στο σύστημα ARIS και προσομοίωση
   Conveners: Dr Dimitris Dellis (GRNET) , Mr Δημήτρης Δεληκωστίδης (SimTec)
   Examples
   slides
  • 12:10 13:00
   Ερωτήσεις - Συζήτηση