Μετεωρολογικά και Κλιματικά Μοντέλα με την χρήση του WRF

Europe/Athens
ΕΔΕΤ Α.Ε.

ΕΔΕΤ Α.Ε.

Λεωφόρος Κηφισίας 7 ΤΚ 115 23 Αθήνα
Description

Μετεωρολογικά και Κλιματικά Μοντέλα με την χρήση του WRF

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), διοργανώνει στις 19 Δεκεμβρίου 2016 εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Μετεωρολογικά και Κλιματικά Μοντέλα με την χρήση του WRF». Τα βασικά θέματα τα οποία θα καλυφθούν είναι τα παρακάτω:

Αριθμητική πρόγνωση καιρού σε υπολογιστικές υποδομές υψηλών επιδόσεων - Εφαρμογή του μοντέλου WRF στον ARIS

Αντικείμενο της παρουσίασης είναι η εφαρμογή του μετεωρολογικού μοντέλου WRF (Weather Research and Forecasting) σε υπολογιστικές υποδομές υψηλών επιδόσεων, με στόχο την αριθμητική πρόγνωση του καιρού και, ευρύτερα, την προσομοίωση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος. Θα παρουσιαστούν τα βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή του μοντέλου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους τρόπους με τους οποίους ο χρήστης μπορεί να βελτιστοποιήσει υπολογιστικά την υλοποίηση μίας αριθμητικής προσομοίωσης, αλλά και να αποφύγει κοινά λάθη. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα παρουσιαστεί η εμπειρία από την εφαρμογή του WRF στην υπολογιστική υποδομή ARIS για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων, με αναφορά επίσης στα αποτελέσματα δοκιμών αξιολόγησης επιδόσεων του μοντέλου (benchmarking tests).

Κλιματικές προσομοιώσεις σε υπολογιστικές υποδομές υψηλών επιδόσεων

Στην παρουσίαση θα γίνει μια σύντομη εισαγωγή στoυς τύπους περιοχικών κλιματικών προσομοιώσεων (hindcasts/historical/projections). Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι διάφορες επιλογές παραμετροποίησης φυσικής που μπορούν να εφαρμοστούν στο μοντέλο Weather Research and Forecasting (WRF). Θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι επιλογές αυτές επηρρεάζουν τους χρόνους εκτέλεσης του μοντέλου και ποιά είναι η φυσική ερμηνεία/σημασία των αποτελεσμάτων. Θα παρουσιαστούν επίσης παραδείγματα καλής πρακτικής σε κλιματικές εφαρμογές.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Λόγω περιορισμένου αριθμό θέσεων και για διευκόλυνση της διοργάνωσης, όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν, θα πρέπει να εγγραφούν χρησιμοποιώντας τη φόρμα στον σύνδεσμο: http://goo.gl/forms/YkpzYu2hqh

Χώρος Εκδήλωσης

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) βρίσκεται στο 2ο όροφο, Λεωφόρος Κηφισίας 7, Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβασή στην ΕΔΕΤ υπάρχουν στον παρακάτω σύνδεσμο. https://grnet.gr/contact-us/

Σχετικά με την υποδομή ARIS

Η υποδομή ARIS αποτελείται από συνολικά τέσσερις νησίδες υπολογιστικών συστημάτων βασισμένους σε αρχιτεκτονική Intel x86 διασυνδεμένους σε ένα ενιαίο δίκτυο Infiniband FDR14 που προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες και αρχιτεκτονικές επεξεργασίας.

  • Μία νησίδα (thin nodes) βασίζεται στην πλατφόρμα IBM NeXtScale και τους επεξεργαστές Intel Xeon E5-2680v2. Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους και προσφέρει συνολικά 8.520 πυρήνες (CPU cores).
  • Μια νησίδα κόμβων μεγάλης μνήμης (fat nodes) που αποτελείται από 44 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R820. Κάθε εξυπηρετητής προσφέρει 4 επεξεργαστές Intel Xeon E5-4650v2 και 512 GB κεντρικής μνήμης
  • Μια νησίδα κόμβων επιταχυντών GPU που αποτελείται από 44 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R730. Κάθε εξυπηρετητής περιέχει 2 επεξεργαστές Intel Xeon E5-2660v3, 64 GB μνήμης και 2 κάρτες GPU NVidia K40, και
  • Μια νησίδα κόμβων επιταχυντών Xeon Phi που αποτελείται από 18 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R730, καθένας εκ των οποίων περιέχει 2 επεξεργαστές Intel Xeon E5-2660v3, 64 GB μνήμης και 2 συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi 7120P.

Επιπλέον, το σύστημα προσφέρει 2 PB αποθηκευτικό χώρο, μέσω του συστήματος αρχείων General Parallel File System (GPFS) της IBM. Η υποδομή ολοκληρώνεται με μια βιβλιοθήκη ταινιών ΙΒΜ TS3500 μέγιστης αποθηκευτικής δυνατότητας περίπου 6 PB.

Σχετικά με την ΕΔΕΤ

Η ΕΔΕΤ Α.Ε. αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας κατά το πρότυπο των αντίστοιχων Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχει στην ελληνική ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα σύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την ισότιμη συμμετοχή των μελών της στην παγκόσμια Κοινωνία της Γνώσης.

Με περισσότερα από 9.000 χλμ οπτικών ινών και σύγχρονο οπτικό εξοπλισμό, διασυνδέει περισσότερους από 100 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, και εξυπηρετεί, σε καθημερινή βάση, περί τους 500.000 χρήστες. Παράλληλα με την παροχή προηγμένων δικτυακών υποδομών και υπηρεσιών η ΕΔΕΤ Α.Ε. παρέχει υπολογιστικές υπηρεσίες Cloud Computing για όλα τα μέλη της ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Από τον Ιούνιο του 2015 λειτουργεί το πρώτο εθνικό υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων (HPC) για την υποστήριξη επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας, υποδομή που ενσωματώνεται στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερ-υπολογιστών PRACE.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.grnet.gr/hpc και http://hpc.grnet.gr