Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (ΤΜΗΥΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνει στις 25 Μαϊου 2016 ημερίδα και εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Παρουσίαση και Τεχνικές Αποδοτικής Χρήσης του Εθνικού υπερ-υπολογιστικού συστήματος ARIS». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΤΜΗΥΠ (αμφιθέατρο Β4, κτίριο Β).
Η ημερίδα και το σεμινάριο απευθύνεται σε υπάρχοντες και δυνητικούς χρήστες υπερυπολογιστικών συστημάτων και εφαρμογών. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την υπερυπολογιστική υποδομή ARIS (Advanced Research Information System), για τις δυνατότητες εκμετάλλευσής της, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στο σύστημα. Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα δοθεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους χρήστες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, να συζητήσουν με την ομάδα υποστήριξης της ΕΔΕΤ για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει έως τώρα με τη χρήση του συστήματος, ενώ θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές και προτεινόμενες λύσεις για την καλύτερη εκμετάλλευση του.
Τα θέματα που θα καλυφθούν κατά την ημερίδα είναι τα εξής:
Το σεμινάριο είναι μέρος της στρατηγικής της ΕΔΕΤ για την προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα των υπερυπολογιστικών υποδομών και των επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας, στην Ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Για την πρακτική άσκηση οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν το δικό τους φορητό υπολογιστή (που να υποστηρίζει ssh), και θα δουλεύουν σε ομάδες των δύο ατόμων.
Για την αποδοτική παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν γνώσεις χρήσης του λειτουργικού συστήματος Linux, ενώ χρήσιμες θα είναι βασικές γνώσεις σε αρχές προγραμματισμού και μεθόδους παράλληλης επεξεργασίας.
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Για διευκόλυνση της διοργάνωσης, όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν, θα πρέπει να εγγραφούν το συντομότερο (λόγω περιορισμών χώρου κ.λπ. ενδέχεται να τεθεί άνω όριο στον αριθμό των εγγραφών) χρησιμοποιώντας τη φόρμα στον σύνδεσμο http://goo.gl/forms/YkpzYu2hqh
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Αμφιθέατρο Β4, κτίριο Β, Πανεπιστήμιο Πατρών, (38°17’03.6″N 21°47’18.6″E , χάρτης και οδηγίες: https://goo.gl/MOSvmE)
Το σύστημα ARIS (Advanced Research Information System), βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ, ενσωματώνει την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel® Xeon® E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge, και προσφέρει υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Επιπλέον, προσφέρει αποθηκευτικό χώρο υψηλών επιδόσεων, μεγέθους περίπου 1 Petabyte (τετράκις εκατομμύρια bytes), βασισμένο στο IBM General Parallel File System (GPFS). Το σύστημα διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών. (http://hpc.grnet.gr)
Γιάννης Λιαμπότης (ΕΔΕΤ): Ο Γιάννης Λιαμπότης είναι διαχειριστής έργων υποδομών στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας από το 2007. Κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του στην ΕΔΕΤ έχει εργαστεί για σειρά έργων, χρηματοδοτούμενων από το 6ο και 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών HPC, Grid και Cloud. Έχει διατελέσει τεχνικός συντονιστής των έργων SEE-GRID-2, SEE- GRID-SCI and HP-SEE με τα οποία αναπτύχθηκαν υποδομές και υπηρεσίες Grid και HPC στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Κοινοπραξίας PRACE και είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων ευρωπαϊκών έργων PRACE. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1998 και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο UMIST, Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου αποφοίτησε το 2000.
Δρ. Δημήτρης Ντελλής (ΕΔΕΤ): Ο Δημήτρης Ντελλής είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου στη Χημεία (1990) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Υπολογιστική Χημεία (1995) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη υπερυπολογιστικών υποδομών (HPC) και υποδομών υπολογιστικού πλέγματος (Grid). Έχει κάνει χρήση συστημάτων HPC για ερευνητικά έργα στην υπολογιστική χημεία σε υποδομές όπως του FZ-Juelich (J90, T3E, Regata, 2003-2005). Έλαβε υποτροφία από το HPC-Europa για BSC (2009). Στα ευρωπαϊκά έργα EGEE / EGI ενήργησε ως υποστηρικτής των εφαρμογών και διαχειριστής λογισμικού εικονικών οργανισμών, ως διαχειριστής grid sites (HG-02, GR-06), και συνεισέφερε στην εθνική πρωτοβουλία NGI_GRNET από το 2008 έως το 2014. Στα έργα PRACE 1IP / 2ΙΡ / 3IP είχε εμπλακεί σε εργασίες αξιολόγησης, είτε ως μέλος ομάδας ή ως BCO (2010-2014). Σήμερα εργάζεται στην ΕΔΕΤ στη θέση του μηχανικού Υποστήριξης εφαρμογών HPC, και είναι υπεύθυνος για user consultations, porting, optimization και την υλοποίηση εφαρμογών HPC με εθνικούς και διεθνείς πόρους.
Ευάγγελος Φλώρος (ΕΔΕΤ): O κ. Ευάγγελος Φλώρος κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία στον τομέα των κατανεμημένων και παράλληλων πληροφοριακών συστημάτων έχοντας συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Από το 2008 εργάζεται στην ΕΔΕΤ Α.Ε. ως διαχειριστής έργων ανάπτυξης ερευνητικών υποδομών. Στην ΕΔΕΤ μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνος για το έργο PRACE-GR, το οποίο εγκατέστησε και λειτουργεί την εθνική υπερυπολογιστική υποδομή ARIS (Advanced Research Information System) και επιπλέων συντονίζει εθνικά έργα ανάπτυξης Πράσινων Κέντρων Δεδομένων (Green Data Centers). Μετά την ολοκλήρωση του έργου PRACE-GR έχει αναλάβει την ευθύνη συντονισμού της ομάδας λειτουργίας και διαχείρισης της υποδομής ARIS.
Νικολουτσάκος Νικόλαος (ΕΔΕΤ): Ο Νικολουτσάκος Νικόλαος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (2014) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών του ΤμΗΥΠ. Επιστημονικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις στο τομέα της παράλληλης επεξεργασίας, προγραμματιστικά μοντέλα MPI, OpenMP, CUDA, OpenCL, Intel LEO. Εργάζεται στην ΕΔΕΤ Α.Ε. στην ομάδα υποστήριξης χρηστών και εφαρμογών του εθνικού υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS.